Publisert

Mat for kresne små munner

Enkelte barn er veldig kresne i matveien. Ofte er det bare en forbigående fase, men dersom man i tillegg reiser til en annen del av verden kan det bli et virkelig problem. Husk at selv om du elsker gastronomisk turisme er ikke det samme nødvendigvis sant for resten av familien. Det er selvfølgelig viktig at barna får prøve nye retter og smaker, men dette bør ikke være en pålagt plikt. Hvis du vil lese mer om hvordan du kan lære barna å like nye smaker bør du ikke gå glipp av denne artikkelen. Her ser vi på noen internasjonale retter som også små kresne munner kan like.

Pasta og pizza

Små barn har det med å like det italienske kjøkken. De færreste småbarnsfamilier får problemer med å finne mat til barna når de besøker Italia. De fleste restauranter vil også med glede servere de små pizza med valgfrie ingredienser eller pasta med en barnevennlig saus, selv om disse ikke står på menyen. Italia har også milde oster, som for eksempel mozzarella, som er godt for små munner, og godt brød. I Europa vil man vanligvis kunne finne ekvivalenter til det vi spiser i Norge, både til frokost og middag. Les også våre tips til biltur med barn i Europa.

Ris og nudler

Dersom man reiser i Asia vil det være enkelt å finne steder som serverer retter basert på ris eller nudler. Forklar at maten er til barna og be om at de holder tilbake på alt som heter krydder og chili. Asiatisk mat er relativt barnevennlig deretter, men det kommer selvfølgelig an på hvor kresne barna er. Det beste tipset er å introdusere maten hjemme før avreise, så blir det mye enklere når dere er fremme på ferie-destinasjonen. Hva med hjemmelagde vårruller?

Medbrakt funker også

Dersom man reiser til veldig eksotiske reisemål eller det er snakk om et ekstremt kresent barn, som kanskje i tillegg også har allergier, kan det beste alternativet være å ta med mat fra Norge. Barnemat på boks er én ting, men også de større barna kan få ta med seg favorittene. Leverpostei på boks, ost på tube, en spesiell type tomatsaus på flaske. Bare pass på at matvarene er lovlige å ta med inn i det landet du besøker og at de tåler å oppbevares utenfor kjøleskap noen timer ad gangen. Selv om du elsker å prøve lokale delikatesser er det tross alt viktigere at barnet ditt får i seg mat enn at de akkurat på denne turen smaker på nye matretter.

Generelle tips

  • Vis omhu med hva dere spiser på ferie. Noen steder er ikke hygienen på lik linje med den norske, eller heten kan gjøre sitt for oppbevaringen av maten.
  • Se opp for frukt som ikke er vasket, eller som er vasket i springvann. Unngå også isbiter, siden det er vanskelig å vite hva slags vann de er gjort av.
  • Selv om iskrem er den store favoritten, bør man ikke spise soft-is eller kuleis alle steder i verden. Hold dere til ispinner! Les flere tips om hvordan unngå å bli syk på ferie her.
  • La barna få være med på å bestemme hva og hvor dere skal spise. Dersom man fjerner spisepresset, vil de kanskje til og med prøve noe nytt!