Publisert

Slik unngår du å bli syk på reise

Rideoncarryon.no

Når man er syk vil man helst ligge hjemme i sengen sin og sove til det verste er over. Om du blir syk mens du er ferie er det både irriterende og slitsomt. Ikke alt av sykdommer kan unngås, men noen tips kan man forsøke for å i alle fall minske sjansene for at man blir dårlig på reise. Husk også at de fleste reiseforsikringer kan være til nytte når uhellet er ute.

Vis sunn fornuft

Nordmenn reiser stadig vekk mer og besøker fjernere reisemål enn noen sinne. Likevel er ikke bakteriefloraen vår og immunsystemet vårt vant til å takle alle slags påkjenninger vi utsetter det for. De vanligste rådene går på å ikke drikke vann fra springen og på å være forsiktig med hva man spiser. Det er alltid best å kjøpe vann på flaske og unngå isbiter. Når det kommer til mat vil man jo ikke gå glipp av de lokale delikatessene, men forsøk å holde deg til mat som er godt stekt og som nettopp er tilberedt. Det kan også være smart å unngå salat, siden den sannsynligvis er vasket i springvann. Iskrem er en annen syndebukk, men dette gjelder mest i veldig varme områder der du ikke kan vite om den har blitt oppbevart kjølig siden produksjonen. Selv om det er varmt der du er, prøv å begrense bruken av luftkondisjonering. Det er fort gjort å pådra seg en forkjølelse eller luftveisinfeksjon om temperaturforskjellen på inne og ute blir for ekstrem. Vask hendene ofte og bruk en bakteriedrepende gelé om du ikke har tilgang til rennende vann. Skulle du bli syk, forsøk å holde deg i ro og få i deg nok væske. Oppsøk lege om nødvendig og vær nøye med å informere om eventuelle allergier og sykdomshistorie.

Medisiner

Det aller viktigste er at du lytter til legen din og sørger for at både du selv og de du reiser med har tatt de vaksiner som er anbefalt for de områdene du reiser til. Husk at dette kan leger langt bedre enn såkalte «youtube-eksperter» av forskjellig slag.

Det kan også være smart å lage seg et lite førstehjelpsskrin som man har med seg på reise. De fleste steder i verden har apoteker som vet hva turistene sliter med der du som oftest kan finne akkurat det du behøver. Likevel kjennes det trygt å vite at du har legemidler godkjent i Norge med deg på tur, så slipper du å lure på hva du egentlig putter i deg. Pakk med deg vanlige smertestillende og febernedsettende tabletter, samt nesespray eller saltvannsdråper. Væskeerstatning og medisiner mot diaré kan også være smart å ha med seg. I tillegg bør du ha med desinfiserende middel og plaster, så har du en rask løsning på små skader.

Forsikre deg på forhånd

En god reiseforsikring er gull verdt dersom alt skulle gå galt. De fleste selskaper tilbyr hjelp og dekning dersom du skulle skade deg eller bli syk, og hjelp til å komme deg hjem på et annet fly dersom du skulle havne på sykehus over lengre tid. Slike ting kan ofte koste skjorta dersom du må betale det selv, så det lønner seg å være føre var i denne sammenhengen.