Publisert

Retningslinjer for driks når du er på ferie

Driks

Det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal oppføre seg når man besøker nye steder. Av og til er de kulturelle forskjellene så store at vi må lese en tykk guidebok bare for å forstå forskjell på rett og galt på vårt nye reisemål. De fleste av oss reiser likevel til deler av verden der den største forskjellen helt enkelt går på noe veldig trivielt: Driks! For mer generelle reisetips les denne artikkelen.

Driks i Norge

Siden Norge har en relativt mild driks-kultur kan det ofte være sjokkerende å høre hvor høyt lista ligger i andre land. De fleste som går ut å spiser på restaurant i vårt kjære hjemland vet at driks ikke er en nødvendig inntekt for de som jobber der, men mer et tegn på takknemlighet for god service. Driks er dessuten 100% frivillig i Norge, så det er bare ytterst sjelden du vil få spørsmål rundt mengden driks du har lagt igjen. Dersom man er godt fornøyd med både maten og opplevelsen rundt, kan man gjerne gi mellom 5-15% av totalbeløpet. I andre servicenæringer er det ikke like vanlig å tipse, men du kan godt gjøre det dersom du er svært fornøyd med overnatting eller lignende.

Driks i Europa

I våre kjære naboland Finland, Sverige og Danmark er driks-retningslinjene mer eller mindre det samme som våre. Service er stort sett inkludert på alle spisesteder, men om du er ekstra godt fornøyd kan du godt legge igjen mellom 5-10% driks.

  • Bulgaria: Driks er ofte inkludert, men dersom dette ikke er tilfelle kan du legge igjen rundt 10%
  • Frankrike: Vanligvis er 15% driks inkludert i regningen og kan leses som «service compris». Hvis ikke må du selv legge til det samme prosentbeløpet.
  • Hellas: Som i mange andre turistland er driksen inkludert, men du forventes likevel å gi litt ekstra. Legg på cirka 10% av regningen, mer dersom du var veldig fornøyd. Noen ting å tenke på dersom du skal til Hellas i sommer.
  • Italia: Italienerne legger automatisk på hele 20% driks på regningen, så noe utover det er ikke forventet.
  • Kroatia: De fleste restauranter forventer rundt 10% tips.
  • Portugal: Regn deg frem til cirka 5-10% driks når du spiser i Portugal.
  • Spania: I et av våre mest besøkte ferieland er det ikke så vanlig å gi tips. Ofte er det nok å runde opp beløpet til nærmeste euro, eller litt mer når du spiser lunsj eller tar en kaffe. Merk deg at på finere restauranter er det naturlig å gi litt mer, men det er kun snakk om noen euro ekstra.
  • Storbritannia: På noen restauranter er en serviceskatt på 12,5% allerede inkludert i regningen. Hvis ikke gir du mellom 10-15% basert på hvor fornøyd du kjente deg etter måltidet.
  • Tyrkia: Her er det helt vanlig å gi rundt 10% driks av totalsummen.

Andre land

  • Japan: Ikke gi tips samme hvor fornøyd du er med sushien. I Japan blir det sett på som en fornærmelse! Flere gode tips om Japan her.
  • Thailand: Dersom det ikke allerede er inkludert 10% tips på regningen, forventes det at du legger til dette utenom.
  • USA: Et av de landene der driksen har stor betydning. Dersom du ikke legger igjen noe tips må du forbrede deg på svært sure miner. Selv om du gir 10% er dette er tegn på at du ikke var fornøyd med verken mat eller servering. 15% antyder at alt var ok, mens 20% er ansett å være en god mengde tips. For å uttrykke at du var utrolig godt fornøyd må du være klar for å legge igjen så mye som 25% av totalbeløpet.

Om du tar med deg valuta fra Norge er opp til deg. Her er den ultimate sjekklisten du alltid bør ha foran deg når du pakker til ferie!