Publisert

Lær barna å svømme på ferie

Barn

Ferie er ensbetydende med familietid for de fleste. Dersom været er på din side, eller du har tatt med familien til varmere strøk, kan det være en ypperlig anledning til å lære barna å svømme. Svømmedyktige barn er trygge barn, selv om du aldri skal la barn leke alene i nærheten av vann. Hvorfor ikke bruke feriedagene på å la barna bli kjent med vannet og å lære å svømme? Husk disse triksene til flyturen dersom dere drar langt av sted! Det kan også være nyttig å gå gjennom denne utførelige sjekklisten før dere drar ut på tur.

Steg 1: Bli venn med vannet

Det viktigste for barn er å kjenne seg trygge. Uten denne forutsetningen er det vanskelig for dem å lære noe som helst. Begynn med å la dem leke i vannet. La barna få kjenne at vann i ansiktet ikke er farlig, men at de bør lukke munnen og kanskje holde seg for nesen. Å ha hodet under vann kan virke skremmende, men det er en frykt som enkelt kan overkommes med hjelp av en voksen. Vis barnet hvordan man kan flyte i vannet, selv om man ikke bakser med armer og ben. En fin måte å vise dette på kan være å la barnet ligge på rygg i bassenget med begge hendene dine under ryggen som støtte. Etter litt trening kan du ta bort én hånd og så til slutt la barnet flyte på egen hånd. Gjenta øvelsen med ansiktet ned dersom barnet nå er komfortabelt med å ha hodet under vann. Når du ser at barnet er trygt på sin egen flyteevne kan dere gå videre til neste steg. Flytehjelp som armringer anbefales ikke, hvorfor kan du lese mer om her.

Steg 2: Lær beinspark og crawlbevegelser

Det er ofte lettere for barn å svømme på ryggen enn på magen. Det kan derfor være en fordel å gå fra flyteøvelsen og rett over til å forsøke seg på beinspark. Vis hvordan de skal bevege beina for å ta seg fremover i vannet. Forsikre barnet om at du er der og at du er parat for å hjelpe skulle det bli for mye for en liten barnekropp. Dersom beinsparkene går greit kan du også vise barnet hvordan man beveger armene for å crawle. Dette er ofte mye lettere å lære enn brystsvømming, som krever mer koordinasjon og øvelse.

Steg 3: Mer avanserte øvelser og tålmodighet

Noen barn er tøffe fra begynnelsen av og ikke redde for å hoppe fra kanten av bassenget selv uten å kunne svømme. Dette er god trening for steg 1, der barnet skal bli vant med vann. Andre barn er mer skeptiske og må opparbeide seg mer selvtillit i vannet før de tørr å prøve seg på hopping, undervannssvømming, vannsklier eller lignende. La barnet ta den tiden det trenger til å kjenne seg trygg og glad i vannet. Aldri tving barnet til å prøve noe som de er redde for å gjøre. Dette kan føre til at du må gå tilbake til steg 1, selv etter barnet har lært å svømme.

Les flere tips om barn og svømming her.