Publisert

Ikke pakk dette i kofferten

Koffert

Som en hovedregel bør du alltid ha de viktigste sakene i håndbagasjen. Det sier seg selv at penger, pass eller annen identifikasjon, billetter og lignende er noe du må ta med deg om bord i flyet. Utover dette bør håndbagasjen romme stort sett bare det du trenger til selve reisen, når du ikke har tilgang til kofferten din. Men, det finnes også enkelte andre ting du ikke burde ha i en koffert.

Her er de viktigste og som folk ofte glemmer:

Ta medisinene med ombord

Dersom du er avhengig av medisiner, sørg alltid for å ha disse med deg i håndbagasjen. Dette gjelder selv om du kanskje ikke har bruk for medisinene under flyturen. Det hender nemlig at bagasje kommer bort eller blir flere dager forsinket grunnet feil hos flyselskapet.

Det samme gjelder dersom du har med dokumentasjon på medisinene, eller resepter. Dokumentasjonen kan bli viktig dersom du blir spurt i sikkerhetskontrollen eller i tollen. Legen som skrev ut medisinene for deg, vil kunne hjelpe deg med dette.

Husk at du kan ha med deg flytende medisin også i håndbagasjen, så lenge denne er nødvendig for flyreisen. Reglene er at du da kan ha totalt 100 ml væske, og du kan bli bedt om både dokumentasjon og faktisk bedt om å prøvesmake på medisinen. Er medisinen i sin originale emballasje, er dette bedre enn om du har helt det over på en egen flaske eller lignende. Dette er også noe du kan spørre legen din om.

Sjekkliste før du drar på ferie.

Ingen verdisaker i kofferten

I tillegg til penger, pass og billetter, bør du unngå å sende andre verdisaker med kofferten.

Husk at flyselskapenes ansvar om de roter bort kofferten din, er svært begrenset. Det er nesten ingen av flyselskapene som tar på seg ansvar for ødelagte eller tapte verdisaker ut over det de er pålagt. Summene du kan kreve er som regel langt under verdien på det du mister. Det samme gjelder egentlig også om du har reiseforsikring (noe du alltid bør huske på å ha). Reiseforsikringen har som regel en beløpsgrense på rundt 30 000 til 40 000 NOK. Mange av oss reiser med verdier som er høyere enn dette totalt. Bare en ny PC eller Mac kan komme opp i nesten det halve beløpet. Legger du til et dyrt kamera, iPad, mobiltelefon og lignende, er ofte verdien av disse tingene høyere enn det som dekkes av forsikringen.

Alt du trenger å vite om reiseforsikring.

Pass på alt med affeksjonsverdi

Selv om du har reiseforsikring, er summene du vil få utbetalt om noe kommer bort, noenlunde hva den reelle kjøpsverdien er på et objekt. Har du for eksempel arvet et enkelt smykke fra en slektning, og du er spesielt glad i smykket av følelsesmessige grunner, vær oppmerksom på at smykkets verdi ikke øker av den grunn. Ting du er spesielt glad i og redd for å miste, bør du enten la ligge igjen trygt hjemme, eller ta med i håndbagasjen.

Hvordan pakke som en proff.

Ha arbeidet ditt i håndbagasjen

Dersom du har dokumenter, minnebrikker eller lignende som inneholder noe du har arbeidet med lenge, sørg for å ikke sende dette med kofferten. Det er utrolig ergerlig å miste slike ting, spesielt dersom du ikke har kopier eller har brukt lang tid på arbeidet. Det finnes skrekkeksempler der forfattere har mistet en hel bok de kanskje har jobbet med i månedsvis, fordi bagasjen ble skadet eller kom bort. Sørg for at dette ikke skjer med deg.

Derfor mister du bagasjen din.