Skulle du glemme adapter eller mobillader, tannkost eller badebukse, er det stor sannsynlighet for at ferien ikke blir ødelagt av den grunn. De fleste steder rundt om i verden har alt som glemske turister på tur skulle kunne behøve. Her har du tips til hvordan du kan pakke som en proff. Likevel finnes det et par ting som er best å ha krysset av, før man reiser på ferie.
Pass, visum og vaksiner
Uten disse tre, kommer du ikke lenger enn til flyplassen. For nordmenn er passet den eneste gyldige legitimasjonen, så husk å ta det med selv om du bare skal reise innenfor Norden eller Schengen. Reiser du utenfor disse områdene er det ofte et krav at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst. Mangler du visum til et land der dette kreves, vil du ikke en gang få komme ombord på flyet, så sjekk nøye mens du planlegger reisen. Nettsidene til utenriksdepartamentet er perfekt for å holde seg oppdatert på alle endringer. Det er også viktig å sjekke at man har alle vaksiner i orden før man drar ut på tur. For enkelte land kan du nektes innreise dersom du ikke har papirene i orden, så husk å ta med vaksinekort. Les mer på sidene til Folkehelseinstituttet.
Reiseforsikring
Mange bestiller reiser med kredittkortet og antar så at alt er i sin skjønneste orden. Vær sikker på hva som dekkes av din aktuelle forsikring og vær realistisk når det kommer til hva du behøver. Kredittkort forsikringer dekker vanligvis bare avbrudd i reisen og problemer med bagasjen. Husk at forsikringer gjennom jobben ikke alltid dekker fritidsreiser. Har du et EØS kort og ikke skal reise utenom unionen, bør du alltid ta med dette. Da vil du få dekket kostnader ved legebesøk og lignende på lik linje med innbyggerne i det aktuelle landet. Ta alltid utskrift av alle reisedokumenter, samt kopier av passene. Husk også å ta med papirene der det står hva du skal gjøre i henhold til forsikringen om uhellet er ute. Det kan også være fint å vite hva du skal gjøre skulle du komme ut for lommetyver eller svindlere på reise.
Mobil, roaming og internett
Å bruke mobil i andre europeiske land blir stadig billigere, men du bør likevel være på vakt. Sjekk med mobiloperatøren din før du reiser, slik at du vet hvilke betingelser som gjelder for hvilke land. Du kan også kjøpe roaming-pakker som gjør at du til en redusert pris kan bruke bruke telefonen i utlandet. En gylden regel er å skru av datatrafikken og bare bruke internett på trådløst nett eller ved behov. Videoer er det som tar aller mest data, så vær forsiktig på Facebook eller andre apper som laster video automatisk.